Ocenenie za prácu a výnimočné činy si prevzalo 42 hasičov

18.05.2012 Prešov

Prešov 18.mája (TASR) – Desiate výročie založenie Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) si pripomenuli prešovskí hasiči. Pri tejto príležitosti, v historickej sále Parku kultúry a oddychu v Prešove, vo štvrtok (17.5.) večer, ocenili 42 príslušníkov Krajského riaditeľstva HaZZ v Prešove.
Krajský riaditeľ hasičov Ján Goliaš pre TASR uviedol, že dvaja príslušníci boli za svoju prácu ocenení mimoriadnym povýšením. Medailu 1.stupňa za službu v HaZZ udelili dvom hasičom, rovnaké ocenenie 2. stupňa získali šiesti príslušníci a medailu 3.stupňa si prevzalo 34 hasičov z prešovského kraja.
"Ocenenia získali príslušníci v aktívnej službe i bývalí, ktorí sú už na výsluhovom dôchodku, ale pracovali v zbore ako profesionáli. Dostali ocenenia za výnimočné činy prípadne za kvalitnú prácu počas celej svojej kariéry," uviedol pre TASR Goliaš.
Pripomenul, že KR HaZZ v Prešove je najväčším spomedzi všetkých riaditeľstiev na Slovensku. Má 23 hasičských staníc a 650 príslušníkov. Dodal, že vykonávajú zásahy na najväčšom území s pomerne členitým terénom, nevynímajúc ťažko dostupné lokality.
"Naši príslušníci často zasahujú v terénoch, kde sa nedá len tak ľahko dostať s technikou. Najväčšie zásahy v posledných desiatich rokoch boli napríklad pri smršti a niekoľkých požiaroch vo Vysokých Tatrách, či v iných pohoriach," spresnil riaditeľ. Doplnil, že nemálo zásahov realizovala v súvislosti s povodňami.
Podľa štatistík, hasiči v Prešovskom kraji od roku 2002 do roku 2012 absolvovali vyše 48.800 zásahov. Z toho bolo 18.300 výjazdov k požiarom a vyše 28.000 bolo technických zásahov, v ktorých sú započítané aj dopravné nehody.
Na podujatí si pripomenuli aj niektoré historické medzníky, ktoré sa viažu k organizovanej hasičskej činnosti v meste Prešov. Metropolu Šariša, podľa historických záznamov, postilo v minulosti niekoľko ničivých požiarov. Mestská rada vydala v roku 1807 požiarny poriadok, ktorý obsahoval nariadenia na zabránenie vzniku požiarov. Išlo napríklad o čistenie komínov, či vybavenie domov na hasenie ohňa.
Začiatkom januára 1818 bolo v Prešove založené prvé združenie hasičov, predovšetkým z radov študentov, a v tomto roku si prešovskí hasiči pripomínajú 165. výročie založenia dobrovoľného hasičského zboru. V roku 1847 bolo mesto rozdelené do piatich obvodov a v každom bola zriadená hasičská rota.
 

Vyberte región